Al ruim een eeuw verschijnt elk jaar het jaarboekje. Een mooie traditie, een handig middel en een tijdsbeeld van de doopsgezinden in Nederland door de jaren heen. Ook is het jaarboekje een naslagwerk voor preekroosteraars, en een informatiebron voor iedereen die iets wil weten over een gemeente of een organisatie.
Het jaarboekje heeft al die jaren zijn waarde bewezen. Maar inmiddels zijn er nieuwe en betere manieren om informatie te delen, met name omdat die snel verandert. De inhoud van het boekje was bij verschijning in het gunstigste geval deels al achterhaald, en bevatte vaker nog veel fouten, omdat gegevens niet, te laat of verkeerd waren doorgegeven. Ook speelt mee dat de privacyregels (AVG) omtrent het delen van gegevens steeds strenger zijn geworden. Daardoor is het vrij beschikbaar maken van gegevens aan heel veel regels gebonden.
Er is achter de schermen hard gewerkt aan een systeem dat beter grip heeft op informatie, en alle gegevens over de Nederlandse doopsgezinden op één plek beschikbaar maakt. Dat is de beste manier om alle beschikbare informatie correct en up-to-date te kunnen aanbieden. Wel blijven we natuurlijk afhankelijk van de gemeenten en instellingen voor het doorgeven van de juiste gegevens.
Het nieuwe systeem is digitaal en zal ervoor moeten zorgen dat de gevraagde informatie op elk moment van de dag beschikbaar is – afgeschermd, via een loginsysteem. Het systeem bevindt zich momenteel in de laatste ontwikkelingsfase en zal de komende maanden geïntroduceerd worden.
Een andere belangrijke functie van het oude jaarboekje was het herdenken van overleden doopsgezinde prominenten, in de vorm van een In Memoriam. Dit is misschien wel de belangrijkste overgebleven functie van het papieren jaarboekje. Omdat het herdenken en eren van overledenen essentieel is, zullen de In Memoriam-teksten voortaan een mooie plek krijgen in Mondig en/of op de website.
Hiermee komt er een einde aan de lange traditie van het jaarboekje in de oude vorm. Dit zal vragen en emoties oproepen, en dat is begrijpelijk. Maar de ADS gelooft dat de nieuwe manier beter kan voldoen aan de vraag naar informatie (binnen de grenzen van de wet), de vermelding van iedereen met een functie binnen de doopsgezinde gemeenschap, en de nagedachtenis aan mensen die ons ontvallen zijn.
Mocht u vragen hebben of toch een fysieke uitdraai willen van de gegevens, neem dan contact op door op de knop hieronder te klikken.